Η στιγμή των πανελλαδικών εξετάσεων..

του Ναούμ Ευαγγελόπουλου

Έφτασε η στιγμή της πρώτης μεγάλης αλλαγής. Έφτασε η στιγμή που συνειδητοποιείς ότι τα πράγματα αλλάζουν και ότι δεν θα είσαι άλλο μαθητής. Οι κόποι τόσων χρόνων έφεραν αποτέλεσμα με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Εξετάσεις που αποτιμούν όλο τον αγώνα σε μία στιγμή, όπως όταν κρίνεται ένας αγώνας καλαθοσφαίρισης σε ένα τελευταίο καλάθι! Ίσως να μη κερδίσει ο καλύτερος, ίσως να μην αξίζει σε καμία ομάδα να κριθεί από ένα καλάθι, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι, αυτό είναι το «σύστημα». Ένα «σύστημα» με συγκεκριμένους κανόνες που χρήζει αλλαγής.

Η εισαγωγή ή η μη εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι η πρώτη μεγάλη αλλαγή στη ζωή ενός μαθητή  και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να δεχτεί το αποτέλεσμα αυτό και να το διαχειριστεί. Η οικογένεια και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αυτόν τον ουσιαστικό ρόλο. Όπως ακριβώς ο προπονητής μια ομάδας δεν προετοιμάζει μόνο τους παίχτες του να μπουν μέσα στο γήπεδο για να παίξουν, να παλέψουν σκληρά και να τα καταφέρουν, αλλά παράλληλα τους εμψυχώνει να είναι έτοιμοι να δεχτούν το αποτέλεσμα και να προχωρήσουν.

Το σημαντικότερο είναι να καταλάβει κανείς τι θέλει να κάνει στη ζωή του. Υπάρχουν αρκετοί φοιτητές που για διάφορους λόγους διακόπτουν τις σπουδές τους ή δεν ασχολούνται τελικά με αυτό που σπούδασαν.

«Αν συνειδητοποιήσεις τι θέλεις να κάνεις, αργά ή γρηγορά θα βρεις τον τρόπο να το πετύχεις και θα  καταφέρεις να υλοποιήσεις τους στόχους και τα όνειρά σου. Δε θα σε σταματήσει κανένα σύστημα και κανένας αγώνας».

Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους τους μαθητές για την προσπάθειά τους και καλή αρχή στο νέο αυτό ξεκίνημα της ζωής τους. Η προσπάθεια δεν σταματάει ποτέ.

You may also like