Το ναι είναι το αντίθετο του όχι και αποτελεί μια διπλή άρνηση. Στη καθημερινότητά μας όμως οι συνάψεις που δημιουργούνται στο μυαλό μας σε μια συζήτηση, ένα διάλογο, θολώνουν την κρίση μας,την απάντηση μας και το θέλω μας. Το συναίσθημα, το προσωπικό συμφέρον, το αμοιβαίο καλό ή κακό και πολλά ακόμα είναι οι αιτίες που δυσκολεύουν την απάντησή μας. Η συνήθεια να δικαιολογούμαστε για το όχι, «γιατί όχι; γιατί δεν θέλεις; γιατί δεν μπορείς;», είναι ένα από τα στερεότυπα της νοοτροπίας μας στο να είμαστε δεκτικοί. Το να ακούσεις κάποιον σε κάνει δεκτικό, όχι το να δεχτείς αυτά που λέει.
Σταματήσαμε να λέμε εκείνο το αναιτιολόγητο και χωρίς εξηγήσεις όχι που λέγαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. «Όχι! – όχι γιατί…όχι!», έτσι απλά.
Ένα μικρό παιδί λέει εύκολα το «όχι» χωρίς να συζητάει και χωρίς να εξηγεί, αλλά δεν το δέχεται εξίσου εύκολα. Πρέπει οι ενήλικές, σε αντίθεση με τα μικρά παιδιά, να μάθουμε να δεχόμαστε εύκολα το «όχι» χωρίς εξηγήσεις, για να μπορούμε με τη σειρά μας να αρνούμαστε και να λέμε όχι χωρίς δικαιολογίες.
Εύχομαι το 2017 να μάθουμε να σεβόμαστε την απόφαση των άλλων για να κερδίζουμε το σεβασμό της επιλογής μας.
Καλά Χριστούγεννα & Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
Ναούμ Ευαγγελόπουλος
Γραμμ. & υπευθ.Παιδείας Δημ.Τ.Ο. ΝΔ Κατερίνης
π.Αντιπ. ΣΕΠΕ Πιερίας